Ar trebui să vă ghidați întotdeauna după propriul gust, dar există câteva motive întemeiate pentru care este mai bine să serviți vin alb alături de pește.
Toată lumea știe deja că aceasta este una dintre combinațiile câștigătoare. Așa a recunoscut James Bond că un bărbat era de fapt un spion rus - mânca pește și bea Chianti roșu. Dacă lumea ar fi atât de simplă! Când vine vorba de gust, regulile stricte ar trebui întotdeauna întâmpinate cu o doză sănătoasă de scepticism. La sfârșitul zilei, gustul este o problemă foarte personală și volatilă.
În plus, peștele este la fel de variat ca și vinul alb: poate fi servit crud, parțial gătit, bine gătit, prăjit sau la grătar, întreg sau filetat, cu sau fără pielea sa. Poate avea carne albă, portocalie sau roșie. Are un gust diferit de fiecare dată. Se servește rar singur, dar de obicei însoțit de un sos. Acesta poate fi pur și simplu unt topit sau poate include ierburi, roșii, ardei, ceapă, bacon, smântână, lemongrass, ghimbir sau vin alb. Și dintr-o dată are o aromă diferită! Vinul trebuie să însoțească peștele fără să-l copleșească, deci este vital să acordați atenție aromelor din vasul de pește pentru a selecta vinul potrivit.
Zahărul desfată papilele gustative
Acest lucru ne readuce la vin, care vine intr-o gamă largă de arome: acid sau dulce, fructat sau mineral, cu arome de ierburi, flori, fructe sau legume. Adesea are un pic din toate. Dacă a fost depozitat mult timp într-un butoi de lemn mic (barrique), poate conține și taninuri amare și poate avea un miros de vanilie și lemn - sau cutii vechi de trabucuri. Unora le place, altora nu.
Aroma vinului alb este în general determinată de dulceața sau aciditatea sa. Zahărul scoate la iveală aromele și atrage gustul nostru, în timp ce aciditatea oferă vitalitate și prospețime. Un vârf de zahăr sau o picătură de suc de lămâie are același efect asupra unui sos. Un vin mai dulce echilibrează mâncărurile cu gust mai amar, iar un vin acid are un gust mai intens atunci când însoțește aromele mai dulci. Deci, vinul trebuie să fie cel puțin la fel de dulce ca mâncarea. Un vin acid servit cu un sos acid crește doar amărăciunea, iar conținutul ridicat de tanin din vin distruge aroma unui fel de mâncare, oricât de picant ar fi. Temperatura vinului joacă, de asemenea, un rol în modul în care percepem dulceața și aciditatea. Un vin răcoros este răcoritor și fructat, în timp ce un vin prea cald pare plictisitor și agitat.
Ce înseamnă asta în practică? Peștele conține amidon și zaharuri, care oferă o notă de dulceață atunci când este fiert, prăjit în ulei sau grăsimi sau la grătar. Un vin alb robust, cu câteva grame de zahăr rezidual, merge mai bine decât unul extrem de sec. Pinot Gris, Müller-Thurgau, Chardonnay și Verdicchio sunt alegeri bune, mai degrabă decât plăcute pentru un Riesling, Sauvignon Blanc sau Silvaner. Peștele poate fi, de asemenea, însoțit de vinuri roșii tinere, fructate, fără taninuri precum St.Laurent sau Beaujolais.
Cu toate acestea, un Verdicchio din regiunea Marche italiană este cel mai bun acompaniament pentru doradă cu sos de ierburi. În acest preparat, peștele la cuptor este servit cu felii de lămâie și un sos picant de ierburi cu vin alb și pătrunjel. Este completat perfect de nota elegantă, ușor amară și aciditatea moderată a Verdicchio.
Cum apreciem aciditatea perfectă?
Dacă peștele este servit crud, aburit sau parțial gătit (și poate cu un sos ușor, cremos), vinul ar trebui să aibă o aciditate scăzută pentru a nu masca aroma delicată a cărnii. Riesling Kabinett sau Spätlese, Pinot Blanc, Kerner, White Bordeaux, Vinho Verde, Scheurebe, Viognier sau Soave sunt toate opțiunile posibile. Sau ce zici de un rosé (fără aromă prea dulce)?
Peștele care este însoțit de arome puternice, precum roșii, ardei, linte, bacon, ardei iute, ghimbir sau usturoi, are nevoie de un vin alb acid, fructat. Alegeți un Riesling sec, Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Silvaner sau Chenin Blanc. Sau ați putea opta pentru un vin roșu fructat și acid, fără taninuri precum Spätburgunder, Dornfelder, Grenache, Merlot, Shiraz sau Sangiovese. Sau ce ziceti de un Chianti? De data aceasta s-ar putea să nu vă confundați cu un spion rus.
Pentru a vă asigura ca vinul are mereu temperatura optimă, iar calitățile acestuia sunt păstrate și evidențiate perfect, indiferent de preparatele alături de care este servit, vă invităm să descoperiți vitrinele noastre de vin Pando.
https://www.premium-electrocasnice.ro/racitoare-vinuri-incorporabile.html?brand=96